13 Mayıs 2020 Çarşamba

Havuçlu Kek, Glutensiz Vegan

Küçük bir kutlama için küçük bir kek yaptım ve tadı harika oldu.

Çok lezzetli bu havuçlu kekte üstelik yaygın alerjen yok, süt ürünü, yumurta, gluten, kabuklu yemiş içermiyor. Bir tek kreması süzme yoğurttan ama süt ürünü kullanmak istemeyenler hindistan cevizi kreması (tarifi aşağıda) kullanabilir.

Kabuklu Yemişsiz, Süt Ürünsüz, Yumurtasız, Glutensiz, Vegan,Sütsüz Tatlı, Tarifler, Tatlı, Kahvaltılık, Muffin,

Kabuklu Yemişsiz, Süt Ürünsüz, Yumurtasız, Glutensiz, Vegan

Malzemeler:

100g Karabuğday unu
1/4 çay kaşığı/ 2g Karbonat
1/2 çay kaşığı/ 2g Kabartma tozu
50g Yulaf unu (ya da yulaf ezmesini doğrayıcadan geçir)*
100g Hindistan cevizi şekeri (ya da esmer şeker)
60g Havuç, ince rendelenmiş 
20g Kuru Üzüm
150ml Hindistan cevizi sütü (ya da Yulaf sütü) *
25g Hindistan cevizi yağı, eritilmiş

Kreması için:

100g Süzme yoğurt 
10ml Akçaağaç şurubu

Yapılışı:

Fırını 190C/Fanlı 170C'ye ayarlı çalıştır ve 15cm'lik daire fırın kalıbını yağla.

Orta büyüklükte bir kapta karabuğday ununu, yulaf ununu, şekeri, karbonatı ve kabartma tozunu karıştır.

Karışıma rende havucu, kuru üzümü, sütü, yağı ekle ve homojen olana kadar kaşıkla veya spatula ile karıştır.

Hamuru kek kalıbına dök ve sıcak fırına ver, 30-35 dakika pişir. (Piştiğini kontrol etmek için ortasına batırılan kürdan temiz çıkmalı.)

Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika kabında dinlerdir.

Kabından çıkarıp telin üstünde soğumaya bırak.

Kreması için süzme yoğurdu kabarıp kıvam alana kadar çırp. Süzme yoğurt yoksa normal yoğurdu iki kat tülbentte buzdolabında 2 saat süzülmeye bırak.

Çırpılmış yoğurda akçaağaç şurubu ve isteğe göre gıda boyası ekleyip tekrar çırp.

Hazırlanan kremayı soğumuş kekin üstüne yay.

Afiyet olsun!



Not:

* Glutensiz yulaf unu ya da badem unu tercih edilebilir.

* Konserve kutudaki hindistan cevizi sütünü bir gün öncesinden buzdolabında saklayın. Katılaşan kısmından krema yapıp sıvısını da kek karışımında kullanın. Ben her zaman buzdolabında bir teneke tutuyorum.

* Süt ürünü içermeyen krema için buzdolabında bekleyen hindistan cevizi sütünün katılaşan kısmını soğukken yoğun kıvam alana kadar çırpıcıyla çırpın.

Hiç yorum yok: