10 Haziran 2015 Çarşamba

Zencefil Turşusu

Bugün menüde turşu var...

Yeni favorimiz zencefil turşusu. Yapması çok kolay ve çok lezzetli.

Et yemeklerine eşlik edip salatalara renk katıyor ama en çok da sushiye yakışıyor.

Zencefil Tursu Tarif Japonya Mutfak Gari


Sushi yemeği de yapmayı da pek severiz.

Genelde yaprak sarmasından hallice görünseler de...

Yanına Japon usulü kap kacak, soya sosu, wasabi ve zencefil turşusu da ekledik mi buyurun size en hızlısından Japonya seyahati.

Zencefil Tursu Tarif Japonya Mutfak Gari

Zencefil turşusu ise bu yolculuğun en kolay kısmı.

Önceden yapıp buzdolabında bekletiyorum.

Sushi yapmamızı beklemiyor tabii dolapta. Salatalara ve sandviçlere ekliyorum, farklı çok güzel tat veriyor.

Zencefil Turşusu (Gari) için Gerekenler:

90 gr (1/2 kap) taze zencefil

3 gr (1/2 çay kaşığı tuz) deniz tuzu

60 ml (1/4 kap) meyve sirkesi - ben elma sirkesi kullandım

60 ml (1/4 kap) pirinç sirkesi

15 ml (1 yemek kaşığı) bal

Kapaklı cam kavanoz (evdeki yıkanmış paklanmış reçel kavanozunu kullandım)

Zencefil Tursu Tarif Japonya Mutfak Gari

Not: Ölçü kaplarının hacim karşılıkları 1 Kap = 240 ml, 1 yemek kaşığı = 15 ml, 1 çay kaşığı = 5 ml

Zencefili yıkayıp kuruladıktan sonra soyacakla veya kaşığın kenarıyla soyun.

Soyulmuş zencefili yine aynı soyacakla çok ince olacak şekilde dilimleyin. (Tercihen kağıt kalınlığında olsunlar ama ince olacak diye de kendinizi heba etmeyin, her türlü lezzetli oluyorlar.)

Dilimlenmiş zencefilleri bir kaba alıp deniz tuzuyla karıştırın ve 30 dakika kenarda bekletin.

Beklettikten sonra dilimleri turşu yapacağınız temiz kavanoza geçirin.

Zencefil Tursu Tarif Japonya Mutfak Gari
Zencefil Tursu Tarif Japonya Mutfak Gari

Sos tenceresine elma sirkesi, pirinç sirkesi ve balı koyup karıştırın.

Bal iyice eriyip sirkeyle karıştıktan sonra tencereyi ocağa alıp bir taşım kaynatın.

Karışım kaynayınca ateşten alıp hemen kavanozdaki zencefil dilimlerinin üstüne dökün.

Sıvı, zencefili tamamen kaplamalı, dışında kalanları da kaşıkla bastırın.

Kapağını kapadıktan sonra soğumaya bırakın.

Soğuduktan sonra da buzdolabına koyun.

Ta da! Zencefil turşusu hazır.

Bir iki saate yenebileceği gibi buzdolabında bir hafta beklettikten sonra tadı daha iyi oturmuş oluyor.

Turşu buzdolabında uzun süre dayanabiliyor ama tabii bizde bir ayda tükendiğine bunu test edemedim.

Zencefil Tursu Tarif Japonya Mutfak Gari

Haydi afiyet olsun!

Şimdi Japonya yolculuğu için geriye kaldı üç nalla bir at...

Hiç yorum yok: