20 Temmuz 2015 Pazartesi

Londra Seyahat Rehberi


Farklı kültürlerden insanlarıyla küçük dünya diyebileceğimiz bu büyük ve kalabalık şehir her defasında beni kendine hayran bırakıyor.

Londra'nın yerlisi olmadığım için burada yaşamak nasıl olur bilmiyorum ama bildiğim bu şehirde turist olmak çok güzel.

Siz de Londra'da neler yapılır, nerelere gidilir merak ediyorsanız buyurun Londra'ya Giriş rehberime...

Londra seyahat gezi rehberi nereye gitmeli nereleri görmeli ulaşım ücretsiz müze çarşı pazar

Kısa Kısa

- Londra'ya ilk defa gelenler, gezmeye az vakti olanlar, yürümek istemeyenler ya da farklı bir açıdan görmek isteyenler için:

           - Big Bus Tours: Çift katlı otobüsle indi-bindi şehir turu.
           - London Duck Tours: Hem karada hem nehirde giden özel yapım araçla şehir turu.

- Son dakika müzikal bileti almak için Leicester Square'deki bilet ofisine uğrayın. Müsaitlik durumuna göre meşhur müzikalleri çok daha uyguna seyredebilirsiniz.

- Barlardan, restoranlara farklı, küçük yerlerden haberdar olmak isteyenler için I know this great little place in London...

- Güzel ve kaliteli otellerde uygun fiyata konaklamak için son dakika otel rezervasyon sitesi lastminute.com.

Londra seyahat gezi rehberi nereye gitmeli nereleri görmeli ulaşım ücretsiz müze çarşı pazar

Ulaşım

- Londra güzel binaları ve yollarıyla yürüyerek gezilebilecek bir şehir. Ama çok da büyük bir şehir, bu yüzden yürüyerek dolaşmak çok zaman alabilir. Yürüyerek gezmek isteyenler için yürüyüş güzergahlarını gösteren haritalara buradan ulaşabilirsiniz.

- Şehirde toplu taşıma ağı çok kullanışlı ve çok yaygın. Otobüs şehirdeki en hesaplı ulaşım araçlarından biri ama henüz kullanmadığımız için bir bilgim yok. Metrolarla ulaşım ise pratik ve hızlı. Tıklım tıklım olsalar da trafiğe girmeden hızlıca gittiği için biz de metro'yu tercih ediyoruz. Yürüme mesafesinde bir yerde konaklamıyorsak şayet metro'yla bir yere kadar gidip oradan sonra yürüyerek devam ediyoruz.

- Oyster card, toplu taşımayı kolaylaştıran ve daha uyguna hale getiren akıllı ulaşım kartı. Londra'daki otobüs, metro, tramvay, tren gibi bir çok ulaşım aracında geçerli. Kullandığınız kadar ödeme yapabileceğiniz gibi günlük seyahat biletleri yerine de geçiyor. 

- Siyah taksileri boş yakalarsınız yoldan çevirebilirsiniz. Ana hat metro, otobüs ve tren istasyonlarıyla havaalanında taksi durakları bulunuyor. İstenirse olduğunuz yere telefonla çağırılan taksi görevi gören özel plakalı araçlar da var. Bunlar yoldan çevrilen siyah taksilere göre daha uygunlar. Bir de Uber var. Uber'e üye olup uygulamasını kullanarak bulunduğunuz ya da istediğiniz noktaya özel araç çağırabilirsiniz. Üstelik ödeme kredi kartıyla direk uygulama üstünden yapılıyor.

- Trafik her büyük şehir gibi Londra'da da sorun. Araçla yolculuk yapılacaksa trafikte geçecek zamanı göz önüne almakta fayda var.

- Bisikletle ulaşım ise farklı bir alternatif. Şehirde halkın kullanımına sunulmuş bisiklet paylaşım sistemleri var. İstediğiniz zaman, istediğiniz en yakın duraktan kredi kartınızla bisiklet kiralayıp yine istediğiniz durağa bırakabilirsiniz. Ne var ki, Londra genelde düz ayak bir şehir olmasına rağmen çok fazla bisiklet dostu değil. Parklarda gezinmek için eğlenceli olabilir ama trafiğin tersten aktığı ve özel bisiklet yollarının yaygın olmadığı düşünülürse trafikte tercih etmek istemeyebilirsiniz.

Londra seyahat gezi rehberi nereye gitmeli nereleri görmeli ulaşım ücretsiz müze çarşı pazar


Nerelere Gitmeli
  1. Big Ben: Westminster Saray'ının yanındaki meşhur saat kulesi. Kuleye çıkılmasa da nehrin karşı tarafından Big Ben manzarası görülmeye değer.
  2. Tower of London: Thames Nehrinin kuzey kıyısında yer alan tarihi kale.
  3. Tower Bridge: 1876 yılında kullanıma açılan Thames nehri üzerindeki şehrin simgelerinden biri olan köprü.
  4. London Eye: Şehrin sembollerinden 135 metre yükseklikteki dönme dolap.
  5. Royal Festival Hall: 1951 yılında kurulan müzik ve tiyatro etkinlik salonu.
  6. Jubilee Walkway: 1977 yılında, Kraliçe'nin 25. yılı şerefine oluşturulan yürüyüş rotası. 23 km'lik rota Londra'nın merkezindeki turistik yerleri yürüyerek gezmek için çok güzel bir seçenek. Şayet ilk defa Londra'yı geziyorsanız ve kısa zamanınız varsa bütün rota yerine 1 saatlik Jubilee Loop'u tercih edebilirsiniz. Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.
  7. Millennium Bridge: Thames nehri üzerindeki çelik asma köprü.
  8. St. Paul's Cathedral: Londra Piskoposluğunun merkezi olan Anglikan katedrali kentin en çok ziyaret edilen yerleri arasında.
  9. Whispering Gallery: St. Paul Katedral'inin içinde yer alan, bir ucundaki fısıldamanın diğer ucunda duyulduğu, ilginç akustiğe sahip galeri.
  10. Buckingham Palace: İngiliz Kraliyet ailesinin Londra'da ikamet ettiği saray. Sarayın içi sadece yazın ziyarete açık. Muhafızların nöbet devir teslim töreni ise Nisan ve Temmuz ayları arasında hergün saat 11 buçukta gerçekleşmekte. 
  11. Royal Albert Hall: 1871 yılında Kraliçe Viktorya tarafından açılan konser salonu.
  12. Kensington Palace: Cambridge Dük ve Düşesinin Londra'da ikamet ettiği saray.
  13. Covent Garden: Bir zamanların sebze meyve hali, şimdilerde cafeleri, pubları, müsizyenleri, alışveriş dükkanlarıyla ilgi odağı. Londra'ya gittiğimizde bizim de severek uğradığımız bir yer.
  14. Trafalgar Square: National Art Gallery'nin önündeki bu ünlü meydan, geleni geçeni seyretmek, fotoğraf çekmek, turist olmak için çok ideal. Burası her daim kalabalık. Meydanda Nelson Sütunu, çeşitli anıtlar ve çeşme bulunuyor.
  15. Piccadilly Circus: Merkez Londra'da bulunan ünlü kavşak, turist ve müzisyenlerin uğrak yeri. Neon ışıkları ve ışıl ışıl reklam videolarıyla kaplı binasıyla ilgi odağı.
  16. Royal Observatory: Greenwich gözlem evi 1675 yılında uzay araştırmaları yapmak üzere kurulmuştur. Günümüzde ise müzeye çevrilmiştir ve başlangıç meridyenin geçtiği yer olarak tanınmaktadır.
  17. Temple Bar: 1293'ten beri var olan şehrin giriş kapısı, tahrip olmasından sonra Aziz Paul Katedralinin karşısına yeniden inşa edilmiş.
  18. Monument: Büyük Londra yangının anısına dikilmiş anıt. Merdivenle kulenin tepesine çıkmak mümkün.
  19. Victoria and Albert museum: Süsleme sanatı ve tasarım eserlerinin sergilendiği, dünyanın bu konudaki en kapsamlı müzesi.
Londra seyahat gezi rehberi nereye gitmeli nereleri görmeli ulaşım ücretsiz müze çarşı pazar


Ücretsiz Müzeler
  1. Museum of London: Tarih öncesi çağdan günümüze Londra şehrinin tarihini anlatan müze.
  2. The British Museum:  Dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan etnografya koleksiyonlarının sergilendiği müze.
  3. The Natural History Museum: Dünya ve yaşam tarihi üzerine örneklerin sergilendiği doğal tarih müzesi.
  4. Science Museum: 1857 yılından beri gelen bilim müzesi.
  5. National Gallery: 1824 yılında kurulan, 13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar yapılmış 2300'den fazla tablonun sergilendiği sanat müzesi.
  6. Tate Modern: 2000 yılında kurulan ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerinin sergilendiği müze. Benim de Londra'daki en sevdiğim müzelerden biri.

Parklar

Londra'da 8 tane kraliyet parkı var; bunlardan Hyde Park, Kensington Bahçesi, Green Park, Regent's Park ve St James's Park Londra'nın merkezindeki en geniş yeşil alanlar. Diğer üç park Bushy Park, Greenwich Park ve Richmond Park ise şehir merkezinin dışındalar. Richmond Park, 8'inin arasında en büyüğü.

Birbirleriyle bağlantılı Kensington bahçesi, Hyde park, Green park ve St. James's park Londra'nın göbeğindeki yemyeşil güzellikler.

  1. Hyde Park: Halkın konuşma yapabileceği Speakers' Corner (Serbest Kürsü) ile meşhur.
  2. Kensington Gardens: Bir zamanlar Kensington Sarayının bahçesi olan park bugün halkın kullanımına açık.
  3. Green Park: Diğerlerinden farklı olarak içinde göl yok.
  4. St James Park: Parktaki Mavi Köprüden bir tarafta Buckingham Sarayı diğer tarafta London Eye manzarası görülmeğe değer.
Londra seyahat gezi rehberi nereye gitmeli nereleri görmeli ulaşım ücretsiz müze çarşı pazar


Çarşı, Pazar

Semt pazarlarının bir kısmı haftanın hergünü, bazıları ise sadece belli günler açık. Gitmeden bilgi edinmekte fayda var. Genelde Pazar günleri Londra'da çarşı pazar günü; farklı bir gün geçirmek, alışveriş yapmak, yerel insanları görmek, sağın solun fotoğrafını çekmek için çok uygun.
  1. Camden Town: İçinde farklı ürünlerin satıldığı pazarların, dükkanların, cafelerin ve barların bulunduğu bölge. Burada el işinden kıyafete, ıvır zıvırdan biblolaya bir sürü değişik şey bulabilirsiniz. Londra'nın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri.
  2. Portobello Road Market: Notting Hill'deki meşhur antika pazarının olduğu cadde. Pazarın asıl günü Cumartesi. Burada çeşit çeşit antikalar, 2. el ilginç ürünler, kitaplar,  takı ve süs eşyaları bulmak mümkün. Antika dışında Pazartesiden Perşembeye sebze-meyve pazarı, Cuma günü ise daha çok çeşitli yiyecek-içecek pazarı var. Pazar günleri ise kapalı ama vakit geçirmek için çevrede birçok dükkan ve cafe mevcut.
  3. Flower Market: Çiçek pazarı sadece Pazar günleri yarım gün açık. Muhtemelen Londra'nın en renkli pazarlarından biri.
  4. Borough Market: Hem güzel hem kalabalık pazarda çeşit çeşit yiyecek-içecek tezgahları var. Pazartesi ve Salı günleri öğlen saati, Çarşamba'dan Cuma'ya tam gün açık olan market Pazar günleri ise kapalı.
  5. Old Spitalfields Market: İlginç ve orijinal ürünlerin satıldığı, güzel restoranların yer aldığı marketin en yoğun günü pazar.
  6. Brick Lane Market: Pazar gününü dünya mutfaklarından lezzetler deneyerek geçirmek isteyenlerin uğrak yeri.
  7. Real Food Market: Southbank'ta çeşit çeşit sokak yemeğinin satıldığı pazar.

Hiç yorum yok: