17 Eylül 2017 Pazar

Pazar Çerezi

Her pazar yazacak konu bulmak da kolay degilmiş.

Bu hafta için aklımda birkaç fikir vardı ama dünkü sergiden sonra biraz ondan bahsedeyim.

Weston Park müzesindeki oyuncak bebek evleri...

Farklı dönemleri yansıtan zamanın oyuncakları şimdi antika olmuşlar. Oyuncak deyip geçmemek lazım, son 300 seneden 12 farklı ev ve hikayesi sergileniyor. 18. yüzyıldan kalan sergideki en eski ev, beş nesildir aynı aile içinde el değiştirmiş.

Evlerdeki mobilyalardan tutun da bebeklerin kıyafetlerine kadar hepsi detaylarıyla işlenmiş.
1900'lerde dünyanın en büyük şehri Londra'ymış. Yollar at arabaları, sokak satıcıları ve insanlarla doluymuş. Kalabalık, gürültülü ve duman altı olan bu şehirdeki evler artan nüfusu karşılayabilmek için bitişik nizam yapılmaya başlanmış. Şimdilerde İngiltere deyince akla gelen birbirine paralel, düşük maliyetli tuğla kaplı, sıra sıra evler dönemin alt orta sınıfının meskeni için yapılmış.

Artan nüfusa yetmeyince bu sefer sıra evler dairelere ayrılmış. O da yetmeyince daireler oda oda kiralanmış, insanlar kutu gibi yerlerde yaşamaya başlamışlar.

Bütün bu artan nüfus tabii beraberinde yeni fikirleri de getirmiş. Kadınlar eğitim ve ev dışında çalışma talebinde bulunmaya başlamışlar, yaşlılar ve yanlızlar için farklı ev fikirleri doğmuş, toplu taşıma çalışanlara kolaylık olmaya başlamış.

Oyuncak ev deyip geçmeyin yani, hepsinin içinde tarih, farklı farklı hikayeler var.

Zor şartlarda yaşamışlar diye düşünürken merak da ediyor insan acaba gelecek nesiller bizim zamandan nasıl bahsedecekler!

Hiç yorum yok: