15 Aralık 2014 Pazartesi

Samsun, Türkiye

Orta Karadeniz'in güzel şehri Samsun'a öğleden sonra üç buçuk gibi geldik.

Samsun, seyahat, gezi rehberi, Karadeniz

Şehir merkezini turlamadan önce otele gidip bavullarımızı bırakmak istedik. Tabii bu durumda gidecek bir otelimiz olmalıydı...

Kuzenimden duyduğum North Point Otel'e bir gidip bakalım dedik (olmazsa sırada Büyük Samsun Oteli veya Yafeya Oteli vardı). Oteli ve odayı görünce çok beğendik, bir gün önceki öğretmenevi fiyaskosundan sonra burası çok iyi geldi! Derhal odayı tuttuk, üst baş düzeltip sokağa çıktık.

Eski merkeze yürüdük, orada saat kulesini gördük, arada saatimin pili bitmişti onu değiştirdik, saatçi amcanın tavsiyesi üzerine İkizler Tandır'da kelle paça ve tandır yedik, çok beğendik, Cumhuriyet Meydanını gezdik, Bulvar alışveriş merkezinde bakındık, Gazi Caddesi ve İstiklal Caddesi boyunca turladık, sonrasında da Çiftlik Caddesini ararken kaybolduk.

Meğer Çiftlik Caddesinin ismi İstiklal olarak değişmiş. Ama biz bilmediğimize yürü yürü başka bir yerlerde kendimize bir Çiftlik bulduk (Google maps'in azizliği!). Yol boyunca yanlış bir yerlere gittiğimiz belliydi ama ha geldik ha geleceğiz derken kaybolmuşuz. İyice akşam olmuştu, görülecek bir yerler olmadığı gibi yolda da kimseler yoktu, biz de civardaki bir Migros'a girip danışmaya sorduk. Sağ olsunlar pek ilgilendiler, velhasıl gösterdikleri yerden dolmuşa binip geri meydana döndük.

Meydanda dolandıktan sonra, Tütün İskelesine geçtik. Burası Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ilk ayak bastığı yer. 2009 yılında açılan Kurtuluş yolunda yeniden yapılan Tütün İskelesini, temsili Bandırma Vapurunu ve Atatürk ve 18 arkadaşının balmumu heykellerini ziyaret ettik. Faytonların salındığı sahil boyunca biraz yürüyüş yaptık.

Samsun, seyahat, gezi rehberi, Karadeniz

Ertesi günün sabahı oteldeki güzel kahvaltıdan sonra dolmuşa binip teleferiğin kalktığı Batı Park'a gittik.

Samsun, seyahat, gezi rehberi, Karadeniz

Batı Park'tan kalkan teleferikle Samsun manzarası eşliğinde Amisos Tepesine çıktık.

Samsun, seyahat, gezi rehberi, Karadeniz

Tepedeki tümülüsleri gezdikten ve harika manzarayı seyrettikten sonra Amazon köyünü görmek üzere tekrar teleferikle Batı Park'a indik.

Samsun, seyahat, gezi rehberi, Karadeniz

Samsun, seyahat, gezi rehberi, Karadeniz

Bu bölgenin tarihi ve kültürel değeri kabul edilen Amazonlar adına yapılan Amazon Savaşçı Heykeli ve Amazon Köyünü ziyaret ettik. Amazonlar, bir kısım kaynaklara göre zamanında Samsun civarında yaşamışlar. Geçmişten kalan hikayelerden ve kalıntılardan yola çıkılarak kurulan köyü ve balmumundan yapılan heykelleri çok beğendik.

Samsun, seyahat, gezi rehberi, Karadeniz

Samsun, seyahat, gezi rehberi, Karadeniz

Batı Park'tan sonra tramvayla şehir merkezine döndük, Bandırma Vapurunu görmeye vaktimiz kalmamıştı. Samsun'dan ayrılmadan önce Belediye Park'ındaki, Mustafa Kemal'in Samsun'a ayak bastığı büyük günün anısına dikilen, Atatürk Anıtını gidip gördük.

Samsun'da aşağı yukarı iki yarım gün geçirdik. Çok güzel yerler gezdik gördük ama bir Samsun pidesi yiyemedik! Bir de Baruthane'ye ve Atakum'a gidip Balık yesek fena olmazdı.

Artık yolculuk zamanı geldiğine göre otelden bavullarımızı alıp otogara gitmek üzere şehir merkezinden servise bindik.

Sıradaki, Karadeniz gezimizin asıl sebebi ve son durağı Sinop...